Wednesday, May 25, 2011

Kelantan??

Hi, untuk pengetahuan semua aku dapat sambung DIP integrasi kat Politeknik Kota Bharu, Kelantan. Seriously, aku tak tahan sebab aku sangat tak ada mood sekarang dan aku sangat upset sebab dicampak kesana. Itu sahaja yang mampu diperkatakan. Sebab aku taknak dok sana? Simple. The distance. The people and the environment. Kata apa sahaja, anda nak ke hidup kat sana? Kalau anda orang kelantan sukalah. Malaslah nak cakap banyak. OK, Doakan rayuan pertukaran aku diluluskan. Amin

Wednesday, May 11, 2011

Saya tak murah

The title should be: 'I am not cheap'. Tapi bahasa melayu rasanya lebih memberi makna yang kuat dan jelas. Itulah tajuk ingin aku katakan. Baru-baru ni aku dapat text dari mamat cc yang kerja di cybercafe bawah bilik sewa aku kat Ipoh, dia bernama fucker. Mungkin nampak aku agak biadap dan rude tapi nama ni sangat sesuai dan sepatutnya diberi untuk orang macam dia. Nak tahu sebab apa? Sebab dia ingat aku sangat murah. Entah mana silap aku sehingga dia memperlaku sebegitu rupa. Sanggup dia menunjukkan sikap bangsat dia sedangkan dia tu boleh jadi bapak orang. Aku sangat upset bila dia menghantar message nak mengajak aku @$%^. Kaget bukan? Nak kata aku melayan, jauh sekali. Aku berani sumpah, since aku stay atas tiada langsung aku mengada-ngada dengan dia. Sebab? Boyfriend aku ada... Buat apa aku nak menggatal? And direct saying, I am not THAT TYPE. Aku mungkin treat dia quite nice dan dia menyalah tafsir. Agak kurang senang akan perilaku lelaki seperti ini. Tidak sedar akan dirinya dan paling jelas dia memang kurang didikan agama esp dalam pendidikan akhlak. Sedih bila orang anggap diri kita murah sedangkan memakai pakaian menjolok mata pun jarang sekali apatah lagi melihat diri dipertonton bersama lelaki dihadapan public. Frankly speaking, dia adalah lelaki paling hodoh dan bodoh pernah aku jumpa. Kata2 ku untuknya is janganlah memperaksikan diri anda seperti khinzir jantan. Sorry to say, agak biadap entry aku kali ini tapi aku rasa tiada siapa faham akan apa yang kurasa sebab? Orang mungkin akan menunding jari ke arah aku kembali 'siapa suruh melayan?', dan ingin aku tegaskan disini tidak sesekali aku membiarkan kehormatan aku dicalari dengan perbuatan lakhnat seperti itu even dia hanya menghantar message. Oh ya, untuk pengetahuan umum, aku sudah hampir setengah tahun tidak ke Ipoh jadi munasabahlah aku nak text si khinzir jantan tu. Untuk apa? Aku hanya berurusan dengan dia 2 minggu yang lepas untuk deal pasal bilik sewa untuk aku stay for convocation for next week, 19th May. Aku pun menghela nafas legalah sebab masalah aku nak stay 3hari kat Ipoh settle. Tup tup jadi macam ni. Untuk rasa selamat aku pun decided untuk stay tempat lain. Biarlah tuhan membalas tindakan bodoh dia tu. Ternyata ceteknya pemikiran dia yang menyangka aku ni seangkata perempuan lain yang senang2 dibawa ke rumah. Bullshit.

Kata-kata terakhir untuk khinzir jantan tu, tuhan dah bagi otak tu fikirlah. Janganlah Guna nafsu binatang untuk keseronokan kau. Jangan ingat aku mudah dan murah. Kata maaf kau ternyata tak laku. Dan untuk pengetahuan kau, kawan aku gelarkan kau 'gigolo' sebab fashion rambut kau yang ntahpape tu. Muka kau macam tak padan dengan usia lah. Ubahlah sikap kebudak-budakan dan riak kau tu. Perangai kau ni sama je macam perangai bohjan. Sekian.

Sunday, May 8, 2011

Andai orang tahu perasaan saya

Bila saya marah saya bukan benci tapi saya nakkan orang pujuk dan perhatian. Walaupun saya nampak protes walaupun sudah dipujuk bermaksud saya mahu dipujuk2 lagi dan saya nak rasa dihargai.

Bila tiba-tiba saya senyap tanpa sebarang message/call, bermaksud saya mahu dia message/call saya dulu. Saya taknak nampak saya saje yang berusaha untuk mengambil tahu.

Bila saya melontarkan kata yang menyakitkan hati, jangan percaya kata2 tu. Sebab saya hanya cakap ikut suka hati saja bukan dari dalam hati. Kalau saya kata 'Tolong tinggalkan saya', bermaksud saya mahu bersendirian dan bukan saya tak perlukan dia tapi saya sedang mecari ruang untuk merasa tenang.

Kadang-kala saya bersikap degil. Degil bukan kerana saya memang degil tapi saya mahu lihat anda bersabar atau tidak. Percayalah hati saya sangat keras tapi hanya anda mampu melembutkan,

Bila saya kata ada orang lebih baik atau lagi hensem dari dia, jangan percaya. Saya mahu dia lebih hebat dan terbaik dari sesiapa yang pernah saya lihat. Dan apa yang saya maksudkan ialah saya tetap nampak dia yang paling terbaik.

Kadangkala saya jarang suarakan kata rindu bukan bermaksud saya tak rindu tapi saya sengaja beri ruang kepada dia untuk suarakan dulu. Dan apabila saya kata rindukan dia bermaksud ia memang datang dari hati saya.

Bila saya marah secara tiba-tiba dan mood tiba2 swing, bermaksud ada lah kata2 dia yang membuatkan saya rasa sakit hati or tak puas hati. Dan bila saya kata sesuatu janganlah argue, iyakan saja. Jangan tunjuk anda tahu segalanya dan membuat saya rasa jengkel.

Saya sering merasa sakit tapi menyembunyikannya sehingga saya menitis air mata tapi sesiapa pun takkan dapat melihat sebab saya menangis didalam hati. Derita saya sukar difahami dan saya boleh tersenyum sembunyikan rasa sedih dan mencari kekuatan diri.

Saya masih memerlukan bimbingan. Bimbinglah saya menjadi perempuan yang baik. Janganlah halakan saya dengan perkara negatif dan saya saya juga mahu kahwin dengan lelaki baik maka tunjukkanlah perkara yang baik.

Saya sangat tak suka dia berhubung dengan perempuan maka janganlah lakukannya walaupun saya mempunyai ramai kenalan lelaki tapi saya tahu batas dan saya kenal diri saya sendiri tapi tidak anda.





Sunday, May 1, 2011

Demam

Aku curi-curi masa nak update blog untuk hari ni memandangkan tahap kesihatan aku agak menurun lately dan I've a lot of thing to do. Kemas dapur, lipat kain, gantung baju and etc. Btw, lagi 18 hari untuk aku ke Ipoh for convocation ;) Happyy. Rinduuu tapi budak-budak poli tengah cuti lah pula time tu so...sama je! Hehe kureng happening sikit. Okay, sekarang ni disebabkan masa aku banyak dihabiskan dirumah aku selalu sangat drive hantar adik aku pergi sana sini, kalau lapar capai je kunci kereta and vroooom. Memandangkan aku start belajar bulan September ni aku decided untuk duduk rumah jelah. Aku dah give up pergi interview. Sick of it.
Doakan aku cepat sembuh ya. Kalau noticed, aku sebulan sekali mesti demam punya. Nak buat macam mana. Kan? Satu cara menghapuskan dosa. Positive hehe okaylah take care

Saturday, April 30, 2011

Make up dengan betul

Assalamualaikum, Hi. How are you? Harini kita aku bercerita mengenai cara-cara make up dengan betul. Ewahh hehe aku cerita ni berdasarkan apa aku belajar kat Youtube. Taklah se'power professional makeup artist k. Ni hanya untuk basic saje and selalunya kita ni main tenyeh je ikut suka. Janji ada foundation, eyeliner, eyeshadow, eyebrows pencil, blusher. So, hari ni aku nak cerita bagaimana aku menenyeh foundation dulu okay? Sebelum tu, aku nak bagi tips kalau nak make up nampak smooth and best:
  1. Basuh muka dulu and apply toner
  2. And then, cuci muka balik guna scrub
  3. Cuci muka balik gunakan face wash anda seperti NO.1
  4. Apply toner balik and apply moisturizer.
Actually setiap kali sebelum scrub muka, kita kena mengecilkan liang pori2 muka dengan toner agar bila kita scrub hasilnya lebih baik. And moisturizer ni memang wajib untuk anda pakai even kulit anda berminyak pun sebab ia kan menghasilkan kesan lebih baik and nampak smooth selain melembabkan kulit.

Okay dan ini adalah langkah seterusnya:
  1. Apply concealer disekitar bawah mata dan parut-parut untuk anda pudarkan
  2. Barulah anda apply foundation. Aku lebih prefer liquid foundation or loose sebab aku mempunyai kulit yang slightly oily
  3. Kalau guna liquid aku suka guna span agar lebih sekata berbanding tangan dan aku suka gunakan face brush juga untuk ratakan. Kalau guna span, janganlah tenyeh sekuat hati, tekap dan ratakan seluruh wajah anda
  4. Sebelum apply menggunakan span, basahkan dulu span baru apply kerana taknak span menyerap liquid foundation tersebut, jangan risau, hasilnya lebih smooth dan tak basah pun muka awak nanti sebab aku selalu buat. (bersihkan span dengan air suam kalau agak2 dah macam kotor or anda was2 untuk guna lagi sebab ia lembap dan risau bacteria mudah melekat)
  5. Disebabkan muka aku cepat oily aku suka apply baby powder selepas apply foundation untuk tak cepat berminyak.
  6. Dan barulah anda apply eyeshadow dan eyeliner
  7. Untuk eyeliner, gariskan mula daripada tengah, kalau nak mata anda nampak besar, bolehlah menggariskan bawah mata dengan guna eyeliner colour putih or cream yang agak2 tone macam ni juga.
  8. Ni yang basic lah tapi kalau nak lagi tepat dan demo nya sekali boleh search di Youtube ya. Ni adalah salah satu demo favourite aku.

Friday, April 29, 2011

Cerita tekak dan Hacker

Tolonglah tekak jangan buat hal. Rayuan ini memang datang dari hati yang benar-benar membutuhkan antibody aku melawan bacteria yang berada kat tonsil ni. *sobbing. Okaylah sekarang waktu tepat 2.35am. Waktu macam ni afdal untuk menunaikan solat sunat hajat ect. Aku baru je solat isyak hehe. Busy melipat baju bagai iron lagi. Finally habis juga baju untuk dilipat. Aku sebenarnya terlupa nak mention kat blog aku mengenai laman social aku telah di hacked oleh someone yang berhati setan. Aku tak tahulah kenapa... Pada awalnya, disabled. Aku pun expected after 12 jam okay lah ni, esoknya aku check memang sah lebur. Aku pun creat 2nd account...Oh ya, ingin aku tekankan disini sosial network aku bukanlah satu platform untuk aku mengayat ex-boyfriend aku or memancing mat saleh or laki orang dan etc ya. Disitulah aku dapat berkomunikasi dengan kawan-kawan sekolah rendah, infact tadika pun ada, sekolah menengah, coursemates and PLKN. Semua-semua lah. Dan tidak pernah sesekali aku menggedik melayan jantan disitu jadi...tolonglah ya janganlah nak hack2, grow up lah k. Tak suka aku marilah kedepan and we'll talk about it. Tapi aku still rasa sangsi, bila pula aku mencari gaduh dengan orang sehingga orang begitu sakit hati sampai 2nd account aku ni pun di hacked sekali lagi? Hehehe. Keluar rumah pun jarang, macam mana tu eh? Curious...

Mengenai tekak yang tersayang ni, aku tak tahulah nak kata apa. Since aku stop ambil antibiotik tu memang dia attack tonsil ni. Oh ya, aku mulai mengg0sok mata yang cantik ni tanda sudah mengantok heee alohaiii marilah kita tidur. Tapi satu je pesanan aku untuk the hacker, Tuhan maha melihat dan berkuasa. Okaylah, hopefully esok tekak sihat ya, jangan mengada-ngada. Assalamualikum xoxo.

Thursday, April 28, 2011

Hohoho

Tak tahu nak letak title apa untuk post kali ini. Rasa tak sedap badan mulai membelenggu. Maybe dah stop ambil antibiotik, badan dah start buat hal. Okay, harini nak cerita banyak tapi rasa macam blank pula hehe. Selasa haritu outing bersama Kak Daya with her boyfriend, Mathias. Teman diorang melawat Batu Caves. Itu pun first time aku menjejak kaki ke Batu Caves even aku stay area sini. Awesome kan? Okay2 saja. And then semalam aku duduk rumah melipat baju sambil tonton cerita apa yang ada kat TV haihh. Boringnyaa tapi sofar okaylah. Taklah se depressed dulu. (OMG Aku dah rasa sakit tekak. Tolonglah lawan, antibody.)

Oh ya, aku dah berjaya mampu memakai contact lens dengan mudah hanya mengira 1,2,3 saja, I'm done! Dan aku sangat bahagia sejak dua menjak ni. Maybe aku dah rasa selesa dengan keadaan sekarang. No more Ipoh. Ohh 20 hari lagi untuk ke Ipoh for Convo! Ambil mood dulu. Hmm and time tu juga aku akan tahu dimana poli akan mencampakkan aku untuk Integrasi nanti. Jangan campak aku jauh-jauh ya. Please. Dan aku mohon setiap kali sujud agar dijauhkan kawan yang boleh migrain kan aku. Nauzubilah. Semoga tempat itu nanti adalah PUO dan akan mendapat kawan-kawan yang satu kepala denganku, Aminn.

Mengenai berat badan aku, err okay je tak naik tak turun. 41kg. Jangan jealous ya. Even aku makan macam-macam berat still maintain. Rahsianya hanya satu, jangan kutuk orang gemuk. That's all. ;) Banyak nak cerita sebenarnya tapi entahlah rasa malas sangat sekarang, maybe hormon estrogen kurang, aku masih dalam menstruation mode. So, harap-harap aku sihat hendaknya semakin comel dan manis serta glowing dan aku jua mendoakan anda yang membaca. Jangan naughty2 okay. Take care, xoxo. Assalamualaikum

Friday, April 22, 2011

Rozita Che Wan dan MRSM



Jom selitkan sikit blog aku dengan latest story. Paper pancaindera ahad baru-baru ni ada menyiarkan cerita mengenai RCW ni dan dia ada menyuarakan ketidakpuasan hati mengenai sebuah institusi pengajian yang boleh tahan juga hebatnya iaitu MRSM Kuantan, bahawa anaknya dipukul lantas berita ni telah melonjak naik MRSM tersebut. Maka RCW ni melentinglah bila anaknya dipukul. Kalau kita pun anak dipukul sudah tentulah marah juga kan? Tapi malangnya ada blog-blog yang menyiarkan tentang berita ni telah mensensasikan cerita RCW ni seolah-olah mencari balik salah si RCW secara tak langsung. Lalu membangkitkan rasa tidak puas hati dikalangan pembaca blog tersebut. Macam-macam kan? Tapi pada pandangan aku, tak ada salah pun RCW menyuarakan rasa kesalnya dan kenapa perlu dicari kesalahan seorang ibu yang cuba defend anaknya dipukul? Kan? Well, aku rasa ada baiknya juga RCW ni cakap macam ni sebab ia telah menjadi perbualan hangat lalu kes 'buli' ini dan sebagainya mendapat perhatian wajar sekaligus dapat membenteras perkara-perkara macam ni. Kan? Mungkin ada pelajar-pelajar yang kena belasah di sekolah tapi taklah sampai mendapat perhatian media tapi disebabkan anak RCW ni anak actress you, so silap tempatlah nak tunjuk hebat dik. Yang penting kita kalau nak usik anak orang gunalah otak tu sikit, sah-sah awak budak bijak pandai. Aku ni budak sekolah biasa pun boleh fikir.

Wednesday, April 20, 2011

Video terbaik

p/s: Tutuplah dulu lagu yang anda dengar didalam blog ni sekarang hehehe

Layannn
* Lagu ni best ;) Bila aku tengok melodi

Improve my skill
* Tak payah buang duit pergi grooming workshop, Youtube sudah ;)

Kalau taknak rambut anda rosak dikemudian hari mari belajar cara untuk cuci rambut dengan betul
* Now Youtube is my school.



Tuesday, April 19, 2011

Out of Mood

Aku sangat tak ada mood hari ni lagi-lagi tengah menstruasi ni rasa weak, sakit perut lagi. Ada lagi yang sakit hati ni, laman sosial aku telah hilang tanpa sebarang alert. Aku sangat terpinga-pinga lalu mengundang marah dan semakin meluap-luap. Mana taknya itu sajelah alat untuk aku berkomunikasi dengan orang luar plus aku duduk rumah ni kadang-kadang terlepas pandang perkara-perkara penting. Menahan sabar memang mencabar. Rasa seksa betul. Nak je aku aku maki hamun tapi aku sabar jelah. Nak buat apa lagi? Geram.

Mintak sangatlah janganlah ada yang bising-bising or yang cuba memanaskan lagi amarah aku untuk4,5 hari ni. Cukuplah si Mark bengap tu dah menghapuskan account aku. By the way, semalam aku shopping gila-gila. Hehe balik je terus flat, tidur sampai 11 jam. I bought shoes from Vincci, pants, belt and Contact lens ;) Tapi lens tu rasanya grey lagi cantik kot. Tapi aku ambil blue colour pun okay. It's actually therapy hehehe. Anyway doakan kita happy sentiasa dan dijauhkan disaster ;) Take care xoxo Assalamualaikum!

Sunday, April 17, 2011

Skin Solution




* D'putih ni apply kat tangan okaylah. Kat muka sorry. Hancuss

Thank to god. My skin is getting better. Aku noticed kulit aku semakin sensetif bila gunakan D'putih skin soap. Mulai sekarang memang aku takkan percaya produk-produk yang local macam ni. Seriously. Aunty aku ada pesan tak payahlah nak guna produk-produk yang macam-macam kat luar tu, yang selalunya guna trademark 'Selamat tanpa penggelupasan', hattuih lah. Menggelupas teruk tu tidaklah mendadak tapi siap sedialah wajah anda akan semakin teruk dan teruk. Ia takkan menunjukan kesan sekarang tapi 3, 4 bulan lepas tu. At the end, aku terpaksa jumpa doctor and doctor bagi aku facial cleanser NeoStrata untuk meredakan acne ni. Cleanser ni ada nilai pH4 so, ia berfungsi untuk balance kan keseimbangan kulit. Maybe before this, kulit aku agak kering sebab aku ni degil. Degil nak apply moisturizer sebab aku rasa kulit aku bertambah oily bila pakai benda tu. Even moisturizer Oxy tu khas untuk oily skin. Plus, kering disebabkan guna D'putih skin soap tu and aku noticed aku cuci muka dengan brand ni, bila dah bilas dengan air, terasa macam lepas pegang liquid bleach. Ia seolah-olah bilas dengan air betul-betul pun ia akan rasa ada lagi kesan sabun. Kena bilas lama-lama agak-agak puas hati baru okay. Aku tengok dah macam makin kronik je aku stop terus guna Neostrata ni. Actually, brand ni aku pernah pakai awal January 2010. Kesan dia memang okay sangat tapi kalau dah berkesan pastilah harganya mahal. Hehe time tu aku study lagi and supplier brand ni doctor klinik kat tempat aku study kat Ipoh dulu so, alang-alang dah habis aku guna jelah skin soap biasa. Dan aku ni pun degil juga, rasa gatal tangan nak try juga brand local ni, tu yang aku pakai D'putih tu tapi aku guna skin soap jelah. Yang lain tak berani. First okay lah juga tak ada kesan sampingan pun tapi lagi better Noestrata tu. Sampailah sekarang aku guna D'putih ni disebabkan tak ada choice. Nak guna yang lain takut tak kena pula. Mahal-mahal pun beli kalau tak sesuai sayang je. Susahlah juga kena particular sikit hal macam ni. So, hari tu aku tak tahan aku beli juga Neostrata ni hehe FINALLY ;) Kena sacrificed lah sikit. Sekarang dah masuk dah seminggu lebih aku guna without failed. Alhamdulilah better and plus aku makan antibiotik Erythromycin selain ubat untuk tekak aku ni yang tak sudah-sudah dijangkiti bacteria, ia juga membantu untuk bacteria for acne. Now better, tinggal kesan scar je. Lepas dah okay baru settle kan scars ni. Susah kan? Muka sikit punya comel tapi tuhan duga aku macam ni hehe suruh aku jaga gila-gila. Aduhai... Kalau bagi aku cash money bolehlah. Ni kerja pun tak ada. So, aku ambil keputusan untuk tak payah susah-susah cari kerja. PENAT. Aku study lagi bagus. Hopefully, leaps habis study ada la rezeki kerja bolehlah target nak beli kereta rumah and have a happy family ;) Aminnn. Ingat yang lain, lupakan sahaja nak pakai Natasya krim whitening repair ke D'putih ke apa ke, tak payah. Kalau korang taknak susah dikemudian hari. Banyak dah contoh-contoh, search je google. Seeleoknya pakai sajelah brand yang sah-sah selamat kat Watson, Guardian and etc. Btw, Product Neutrogena deep clean foaming cleanser ni okay juga untuk oily skin, seriously. Perkara-perkara kat bawah ni lah yang selalu aku buat and boleh ikut:

  • Cuci muka selalu jangan malas. Even baru 3 jam cuci rasa macam muka dah start oily terus cuci lagi. Jangan biarkan kalau tak, memang ia akan bermaharaja lela lah pimples kat muka. And pilih face wash yang sesuai. Deep Clean ni sangat sesuai sebab dia takkan bagi kering sangat and lembap sangat. Dan paling penting ia berfungsi mencuci hingga ke dalam.
  • Minum air suam banyak-banyak.
  • Stop eating oily food, junk food, chocolates and SEAFOOD
  • Jadikan clean and clear oil absorbing sheet sebagai rakan karib anda. Tekap sahaja agak-agak kalau dah rasa oily terus tekap esp bila ada kat luar.
  • Elakkan tangan sentuh muka even nak lap peluh pun.
  • Jangan picit jerawat bila tangan anda tak bersih.
  • Makanlah benda yang rebus. Bukan goreng-goreng, okay?
  • Seminggu sekali scrub dan mask kan lah muka anda untuk tanggal kulit mati
  • Hindari matahari, jadikan payung sebagai protector, kalau ada sunblock yang sesuai pakai lah.
Harap anda bersabar. Tidak terlalu gopoh nak muka cepat sihat. Ia memerlukan masa untuk memperbaiki dan membuang sel kulit mati. Pilih scrub yang okay kalau boleh untuk whitening pun okay boleh fair kan kulit anda juga. Oh ada lagi kalau rasa-rasa nak juga teringin guna produk local tu, boleh asalkan anda apply lah kat badan macam kaki ke yang banyak terdedah kat matahari. Macam aku, sayang nak buang soap tu aku apply kat tangan and kaki kat belakang badan sebab sah-sah tangan aku takkan tumbuh pimples kan? hahaha. Okay then Bye. TAKE CARE.

Saturday, April 16, 2011

Perfect Dress muahhhh!

Alhamdulilah selain puas hati dengan potongan baju ni aku juga puas hati dengan badan aku yang slim dari dulu youuu yang gedempol ;)

Baju kurung Modern, its named. Baju kurung ni sangat-sangat okay sebab tak sarat and ada manik pink hehehe my favourite colour. Yang buat dia perfect is potongan dia. Ngam-ngam badan aku even readymade. Manik dia biasa je. Wahh tak sabar aku nk pergi convo nanti. weee. Thank god. Doa aku makbul jua akhirnya setelah aku berdoa malam tadi harap-harap jumpalah baju yang aku cari.


Wednesday, April 13, 2011

awww


Perlu ke 'aww' LOL! Anyway Hi and Assalamualikum to readers. How are you, dear? Actually I want to share something with you. Dah masuk seminggu maid aku balik hometown dia. Anak dia kahwin. So mak aku ni tak ada choice kena suruh aku juga lipat kain-kain yang selalunya maid aku buat. Kalau sikit boleh terima lagi. Maid aku selalunya mengambil masa dalam 4 jam or more untuk settle kan kain semua baju. Baju sekolah, baju ayah, baju kurung untuk di iron. Banyaklah. Lagi-lagi aku ni suka pakai kejap dan campak dalam bakul, basuh. Hehehe. Maid aku selalunya akan datang seminggu sekali untuk settle kan wardrobe cehhhwah wardrobe tu macam artis dah. LOL. Kini telah di ambil alih oleh aku. So aku ni fikir balik apa kata setiap kali basuh setiap hari, terus saje lipat. Tak payah biar seminggu, baru lipat semua sekali macam maid aku buat. Tak adalah nampak banyak kan? Bukan banyak pun. Semakin hari semakin suka pula aku melipat-lipat ni sebab aku dah practice bila aku study dulu kat poli. I did it without stress ;)


Saturday, April 9, 2011

Selongkar bilik saya, JOM!

Welcome to my world. hehe


Tangan I calar. Tak sedar langsung tangan aku calar balar. Ni pun tak berapa nampak sebab flash terang sangat tapi sebenarnya banyak calarnya. Sebabnya aku tak tahu kenapa. Curious sampai sekarang.


Aku gantung ayat kursi sebagai pendinding supaya setan tak masuk hehe

Siapa kata aku tak kreatif? Ni aku buat time form 4, sekarang dah nampak sangat uzur


Ini time form 4 punya kerja. Princess lah sangat.

Innocent je budak ni, time ni berat aku 50kg. Sekarang 41kg. So terdapat banyak beza gambar ni and sekarang.




Comel kan bear ni name dia bibi. Dari sekolah hinggalah ke poli bersama-sama tanpa jemu, marveles juga baunya hehehe


Magazine Remaja dari tahun 2003-2005, tu pun ada bulan yang missed

Thank you to MaNG0 for the lovely poster

Nampak tak rak buku kat luar tu? Semak kan? Tengok pintu lagilah maha semak

Ini hadiah dari Aunty Mary.

Buka saje almari comel ni terus keluar ini. Ni lah benda yang dicalitkan kemuka, ada lagi kat partition bawah tapi malaslah pula nak upload hee.

Segala patung dari aku kecik sampailah besar, ini sajelah mainan aku yang masih okay. Yang lain gone~

Atas almari melekat ni macam-macam story book time comel-comel dulu hahaha. Toys yang tersusun tu actually McD punya dulu-dulu time suka sangat dengan happy meal.


Barang-barang atas almari.

Tettt. Kantoi pakcik berak hahaha!


Toilet aku ini telah diconteng oleh adik aku yang konon-konon kreatif lah sangat.

Itu sahaja yang perlu dipamerkan yang lain private okay hehe. Cadangnya aku nak cat balik dinding toilet aku ni colour biru tapi memandangkan aku macam malas je so delay lah. Anyway Welcome to my world ;)

Tuesday, April 5, 2011

I need my Erythromysin

* Inilah pill yang aku bergantung untuk lebih okay. sob sob sob ;(

Assalamualaikum and Hi to readers. How's today? I am good too. Hehe Semalam aku bangun pagi, aku telah noticed tekak or tonsil aku mulai rasa lain. Macam bengkak and rasa macam aku kena sebulan lepas. Ada ulser kat tonsil. Actually ulser ni akibat jangkitan kuman. Kelenjar yang bengkak kat bawah dagu ni pun akibat kelenjar terlalu aktif dan mendatangkan kuman. Kesian kan? Tapi tak ada apa pun yang serious cuma aku kena banyak minum air suam. Dan bersiap sedia untuk menghadapi demam setiap bulan. Nauzubilah. Harap-harap taklah jadi next month pula. Sebab semalam aku demam tapi aku fight, iyahh! hehe Dan solusi terbaik adalah mengambil antibiotic Erythromysin ni, selain boleh melawan kuman kat tonsil ni, bolehlah dia melawan kuman akibat pimples, yuhuu. I really need you ERYTHROMYSIN. Hopefully, everything will be okay. I need your prayers, friends ;)

Hal convo pun dah settle and I'm still searching baju yang okay untuk pakai time tu. Mana nak dapat eh baju kurung putih yang plain sebiji macam dalam kepala otak aku ni. Aku taknak over sangat. Nak yang sweet je. And the most important is reasonable. So far okaylah, everything is fine cuma Makcik Su (my maid) is going back to her hometown for awhile. So, aku lah yang menggantikannya menggosok kain dan lipat kain tetapi dengan bayaran okay hehe. Allowance from my mom. Atleast I ada kerja and ada income jugaklah kan sementara nak tunggu 3 bulan ni. I'm greatful ;)

Okaylah, I got to go. Nak tidur. Dah berapa hari tidur lewat je bangun dah tengah hari pukul 12 hehe bertuah kan? Ate bila lagi nak bangun lambat. Esok dah study balik lagilah tak cukup tidur. Okay, sleep tight everyone. Goodnight ;) Take care xoxo

Wednesday, March 30, 2011

Kebaikan dan Keburukan menjadi guru

Memandangkan mak aku juga seorang guru maka, dia sering bercerita mengenai anak-anak muridnya yang banyaklah karenah. Dan aku juga bekas pelajar jadi aku sangat memahami kondisi menjadi seorang guru. Hehehe

Kebaikan
  1. Malaikat sentiasa mengaminkan doamu. So, setiap perkataan anda dikeluarkan adalah satu doa maka, janganlah maki hamun murid anda ye.
  2. Kepada guru-guruku yang pernah mendidikku dari tadika sehinggalah ke politeknik, usah risau kerana namamu semua tidak pernah sekalipun missed dalam doaku. Nescaya syurgalah tempat anda. Amin
  3. Pekerjaan yang sangat murni dan mulia sesangat. Kerana anda menjadikan seseorang itu seorang manusia yang bijak dari tidak kenal huruf sehinggalah mampu dan berjaya menyusun cantik ayat-ayat seperti aku sekarang.(wahh2..yeye je azalea) hehehe.
  4. Jika anda sudah lebih 20 tahun menjadi guru, jika anda mempunyai lebih dari 10000 pelajar, maka 10000 pelajar itulah sentiasa mendoakan anda agar anda dirahmati sehingga mereka ke tua. Adakah bekerja sebagai eksekutif pemasaran mampu mendapat 10000 orang mendoakannya sepanjang hayatnya? Fikir2 kan.
Keburukan

  1. Jika guru memaki hamun muridnya bodoh dan malaikat mengaminkan doanya maka bodohlah dia.
  2. Gaji guru mungkin tidak berkat jika dia tidak masuk ke kelas dan mengajar seperti dijadualkan dan tidak mempunyai alasan logik. (Mengelat le tu)
  3. Guru marah murid, murid kutuk guru kat belakang. Kereta guru pula calar kena toreh. Hahaha.
  4. Sentiasa menjadi bahan untuk diperkatakan. Baik atau buruk bergantung terletak pada karektor anda pamerkan kepada mereka ketika didalam kelas.

Monday, March 28, 2011

Santapan Rohani


Actually melodi dan liriknya telah berjaya meredakan kemarahan yang mebuak-buak semalam. Thank God. (; Semalam kan aku hangin semacam, elok aku on the way ke McD aku on radio,tiba-tiba lagu ni keluar. Wahh ni lagu time sekolah rendah dulu hahaha time semangat masuk nasyid (yeye je). Anda dengarlah lagu ni sebentar buat santapan rohani anda sendiri. (; Enjoy!

Sunday, March 27, 2011

Marah




Hi to everyone. Mood aku harini tiba-tiba terbakar. Habis semuanya kena sembur dengan aku. Ni disebabkan Azirah telah stalker laman sosial aku. Aku rasa nak mengamuk sungguh-sungguh.
Arghh! Tapi biarkan saje aku macam ni lama kelamaan aku akan cool dengan sendirinya. Semalam aku pergi rumah abang wan, jumpa my nephew Qaliff. Dah besar dah dia, dulu he always crying. Tak selesa jumpa orang kot. Now, dah besar sengih je. Yesterday, bukan main mengada dia. Mak dia kata, before kitorang datang moody je, melalak saje dia hehe. Then bila kitorang sampai happy, lalu menimbulkan kemusykilan hehe mengapakah dia kelihatan gumbira? Sudah exhange hehe. Anyway, dia sangat disenangi sekarang. Muahhhh!

Thursday, March 24, 2011

Dulu dan sekarang

Hey hey. How's today? Hari ni, aku mengambil masa almost one hour untuk fikir apa nak cakap eh. Finally, title di atas telah singgah dalam minda aku sekarang yang mana memang aku dah lama nak story tapi lupa haha. Well, bila kawan sekolah ajak hang out mesti aku fikir 10 kali. Sorry. Sebab apa? Sebab Azalea yang nonstop talking kini agak contra sikit. Awkward untuk berdepan dengan anda wahai kawan-kawanku sayang. hehe maybe aku kelihatan 'senyap' sikit. Ingat lagi time pergi sekolah last year, kawan aku ni dah 2tahun tak jumpa aku. Dia tanya aku, 'kenapa senyap za?'. Aduih aku dah rasa macam tak selesa sebab orang dah perasan kekekokkan aku. Hehe hish tak tahulah kenapa. Pelik je tengok orang lain rilex je jumpa kawan lama. Maybe low confidence kot.

Dulu aku memang banyak cakap. Sangat senang tersenyum hehe ewahh. And senang dengan kawan-kawan. Sekarang bila dorang ajak reunion aku rasa err. Kekoklah. Terasa macam jumpa kawan baru. Is it normal? hehe jangan salah faham okay. Mungkin nampak aku tak berapa friendly berbanding dulu mungkin disebabkan lama tak jumpa dan faktor kematangan yang agak menjanggalkan ni hehe. Umur bila dah makin dewasa, perangai pun kian berubah. Kena jumpa selalu, pergi sekolah/kelas macam dulu baru okay kot. Hehe kalau tak, nak cerita apa pun? Kawan-kawan pun ada yang dah kahwin so itu jelah story yang mampu diceritakan.

Bila kawan tanya aku bila nak kahwin, hehe sorry lah. Tunggu anda semua yang berkemampuan ni lah yang proceed dulu. Aku nak study lagi kasi habis dulu baru pikir selanjutnya. Tengah timba ilmu banyak-banyak dulu sebab buat masa ni aku rasa nak ambil masa untuk selesa dengan pembawakan diri dengan sekeliling. Aduhai susah juga jadi manusia ni. Hehehe Anyway, doakan kita same2 success okay. To my friends, love love to you xoxo (:

Sunday, March 20, 2011

Pavilion

* gambar ni di copy dari facebook Anti Pavilion KL kids yang di like oleh Azirah

Hahaha application ni mampu menggeletek dan mengakibatkan batuk aku lagi bertambah parah hahaha! Aku sebagai Kuala lumpurian, sememangnya Pavilion adalah tempat yang menjadi port budak-budak yang nak hot tapi tak menjadi dan mostly dipelopori oleh budak sekolah dan aku berani bet lah artis favourite mereka Justin Bieber. Haha mengkome sekalian, I pun ada adik and I rasa you alls semua sama saje, cuma mengkome mengata sesama sendiri sahaja. Kesian aku tengok ada yang comment 'duduk flat tapi bajet anak dato', pakai baju mahal-mahal tapi duit tambang je ada'. Hahaha. But for me, as long you guys bahagia its OK. Cuma aku tak denied lah kenyataan yang admin ni buat seperti didalam gambar yang anda lihat di atas. And jangan lupa, camera DSLR pastu berada disisi, maybe pepatah 'bior pape ase gaye' kata orang perak menjadi tunggak dalam hati mereka. Sukahati anda lah mahu buat aksi apa, tapi honestly aku juga terasa tempiasnya pedih sakit mata. haha Sekian terima kasih

Roti canai

Arghh! Why... kenapa tengah2 malam aku terasa nak makan roti canai ni. Habislah badanku naik! Nampak marveles kan? Jom pergi mamak shabnam. Lapoooo!

Friday, March 18, 2011

Everyday is a nice day

* Sweet kan my google background.

Hi everyone. After vacation, aku rasa more rilex and easy to laugh. Better than before even I am still jobless. Haih. Sooo suweyy. Heyyy... I am not supposed to said that. Maybe aku masih diberi ruang untuk 'rehat' for awhile. (ayat sedapkan hati) Okayyyy fine. Anyway, esok mahu watch movie, Hikayat Merong Mahawangsa. Erm, hari ni nothing special. So bosan. Online saje. Aduhai, speechless lah pula. Hahaha. Bengonggggg. Okaylah, sampai disini sahaja. Take care everyone. Thanks for reading. May Allah bless all of us (;

Thursday, March 17, 2011

LEMAS


Hi, hari ni aku baru pulang dari vacation kat Bukit Gambang, Pahang. Maybe tempat ni taklah mendapat perhatian macam Sunway Lagoon, Lost World. Tapi konsepnya sama saje, Water park. Aku sampai-sampai je sana muka aku kelat je. Sebab? Sana panas! Hitamlah muka I... Dahla muka ni baru je nak fair sebab banyak teperap kat rumah. Cerahlah tak kena matahari. Mampuslah aku kali ni, lebam. Aku nak bawa payung, mak aku tak bagi sebab leceh. Aku nak bawa juga! Haihhhh! Last2 terpaksalah aku 'relakan' kulit terbakar. Eee merungut2 aku. Best tu bolehlah, sebenarnya aku takut air sebab aku tak reti swimming hehe. 2nd, aku paling tak suka air masuk telinga. Memang mengamuklah aku kalau termasuk air.

Nak dijadikan cerita, aku pun 'merelakan' diri juga naik gelongsor tinggi tu. Tengah menggelongsor, air pun terlibas merecik kuat kat telinga aku. Aku rasa tak selesa, air dah masuk telinga. Muka aku alahai orang tengok pun tak sudi sebab rasa nak marah!!!! Eeee! Aku duduk je atas kerusi, tunggu yang lain main part lain. Then, ada satu tempat ni macam sungai, satu ruang tu ada terowong ice then air berombak. Kita just duduk atas pelampung tu je, nak berenang pun boleh. Aku pun naik, kalau nak ikutkan taklah dalam mana. Dalam 9meter. Pelampung tu bentuk 8, aku dok tengah-tengah. Adik lelaki aku depan, adik perempuan aku kat belakang. Yang adik laki aku ni ee aku nak cerita pun rasa nak marah pergi shoot muka dia. Dia ni tak mahu duduk diam, tiba-tiba terbalik terus pelampung tu, aku dahlah tak boleh berenang, Bila terbalik, muka aku masuk dalam air dulu tanpa aku get ready nak tarik nafas. Kaki aku tersangkut kat pemegang pelampung, dengan panic lagi aku terkapai-kapai dalam air nak naik atas. Macam mana orang nak lemas dalam air dalam movie macam tu lah bunyi pun sama, haha baru aku rasa macam mana. Macam payah sangat nak survive dalam air dengan tak tahu berenang, panic lagi. Tapi tak boleh naik sebab berat, air berombak, aku ingat nak surrender je hehe. Kalau tak memang gol lah aku. Bila dapat balance, aku naik terus atas cari udara hahaha terbatuk-batuk dengan rasa nak mengamuknya tambah nak nangis geram dengan si hitam tu, eeeeee!!!!!!!!! Aku marah-marah dalam terowong ice tu. Dahlah gelap dalam tu, aku nak patah balik tapi lawan arus. Susah. Tiba-tiba sportlight terowong tu pasang. Aku dah nak menangis tapi kuatkan jugalah, adik perempuan aku pun marah adik laki aku ni sebab dia pun terjatuh sama. Tangan dia tergesel kat lantai batu time terjatuh tadi. Ombak kuat kat station depan berhenti tiba-tiba. Rupanya, dorang dapat detected kot through motion sensor. Bodoh betul si hitam tu. Kesian yang lain nak tak nak terpaksa dorang berenang je sebab tak ada ombak, tak ada apa. Geram betul aku! Next time aku taknak pergi tempat-tempat macam tu lagi. FULLSTOP

Monday, March 14, 2011

I want to share with you about this!

I have done my shower and I noticed this shampoo is really WORK! Actually I used Tresemme before and it's quite good for my hair. I have no problems to use any shampoo as long bukan brand yang bukan-bukan.hehe Tresemme is also quite good. My hair is not too dullness and oily. And luckly, I have no dandruff thank God. Hahaha. So, its help to make my hair look so soo lovely. I quite particular about hair care. Loreal Total Repair have a good smell than Tresemme. I love it so much. Nak buat french twist pun payah. Look shiny and sangat mudah di urus.
*Tresemme Deep Cleansing + remoisturize conditioner

Jika anda menggunakan seperti di atas, anda akan notice rambut anda akan lebih volume than before. Love it so muchhhh! Maybe, I akan guna Loreal Total Repair at the moment. Thats all for today, I want to wear my pajamas. Where is it, bibik? Haiyooo.


Go go go mandi!

Hehehe sungguh malas I nak mandi bila mendapat kuasa online tanpa sebarang gangguan makhluk berbadan double dalam rumah ni. By the way, kerja hape pun tarak dapat, nak merampus pun tak guna sebab aku rasa kerja yang aku apply semuanya tu memang tak sesuai kot dengan aku. Maybe environment or apa-apa jelah. Thanks to God sebab aku pun nak kejar apa pun, kan? Nak tunggu bulan September ni punyalah lama. Kalau diaorang bagi kerja tak apa juga. So, kepada readers,kalau tempat anda nak pakai workers let me know esp area gombak, sentul ni. Area lain taknak sebab aku tak ada transport. Nak harap LRT? menyampah aku nak cakap. Yang pergi buat jauh-jauh buat apa, apa kata buat depan Batu Caves ni. Ni nak harap komuter siput tu udahle jauh, lembap, GRR! Stress betul. Laparlah pulak. Mama masak kari. Hmmmmmmmm.... marvelessss!

Anyway, hari ni tak ada apa yang menarik selain menstruation kali ni tak lah seteruk sebelum-sebelum ni. Hebat kan? Thanks to Allah again. Okay lah, take care everyone. Salam. Thanks for reading, people.

Sunday, March 13, 2011

My friend's wedding


Congrate to you Intan Rozaida, tak sangka kau kahwin dulu dari kitaorang selepas Zarith. Hopefully anda bahagia hingga ke akhir hayat, ada anak yang ramai yang soleh & solehah, Aminn. Aida ni baik je tak pernah marah-marah or annoying kan aku sepanjang kitaorang, berkawan. Hari ni saja dipenuhi dengan undangan kenduri kahwin, kenyang tak usah cakaplah. Tadi aku pakai baju kebaya hitam, longgar dah babe. Grr! How come, Azalea? Aku tak tahulah kenapa makin longgar walhal aku makan. Sakit tekak tak hilang lagi, kesian kan? Doctor kata ada nanah kata tonsil. Jangkitan kuman katanya. Kalau ikutkan aku ni minum milo ke selain air masak pun boleh kira sebab aku try minum air kosong sebanyak yang mungkin. Tapi tengah jaga semua tu pun terkena juga. Hmm. Nak buat macam mana, redha jelah, segala aktiviti terencat. Doakan aku cepat sihat. Okaylah, take care my dear. Thanks for reading, Salam.

Saturday, March 12, 2011

Dear God, Thank you very much.

Berita gembira silih datang ke dalam diari hidup aku lately, alhamdulilah (:
Senyum tak lekang-lekang lekat dibibir ni tapi sakit senggugut sikit terganggu mood aku. Maybe Tuhan dah atur semua ni, kita syukur jelah apa yang Dia bagi. Don't worry, I won't forget You. God willing. Hope everything's will be okay and I try to move on but I didn't get any job so far. Keadaan kesihatan yang menghalang sejak seminggu ni so, nak cari kerja pun tak boleh. Hope after this, ada lah rezeki aku pula. Nak dapat good news just like me?hehe Maafkanlah orang lain dan maafkanlah diri sendiri. And paling penting, aku tak pernah utamakan orang lain dulu daripada Dia. So, sama-sama kita doakan okay. May everyone have a blessed weekend. (: Muahhhh. Assalamualaikum.

Thursday, March 10, 2011

I got Insomnia

Kurang pasti dengan jelasnya mengapa aku kena insomnia 2 hari ni. Cukup payah nak tidur. Nasiblah aku ni jobless. Kalau kerja lagi NAYA. Sudahlah tidur lambat, bangun pulak awal. Headache lah aku sepanjang hari. Maybe banyak fikir kot lately. Tadi aku keluar lepak kat belakang BB, saje minum petang disana hehe tenang sikit then berjalan sana sini sampai keluarlah peluh keringat orang baru nak sihat dari demam. Malam ni mesti kena tidur awal, haiyakkk!
So, nexr week kalau still jobless lagi, tak ada orang call suruh attend kerja, aku akan ke Pahang. Buat apa? For vacation. Nak ikut? Jomlaaah!

Wednesday, March 9, 2011

Mentality, tindasan dan pelajar.

Tajuk ini mungkin sedikit sebanyak memberi bayangan tajuk paparan di surat khabar bahagian politik. Tujuan saya menulis mengenai tajuk di atas adalah untuk menyuarakan pendapat dan kata hati yang tak mampu disuarakan oleh golongan pelajar yang ditindas. Baru-baru ini, saya sepatutnya boleh memohon untuk melanjutkan pelajaran saya untuk sambungan sijil politeknik ke integrasi untuk mendapat diploma penuh yang sepatutnya tempoh pengajiannya hanya 2 semester tetapi dianjakkan ke 6 semester tanpa sebab yang kurang jelas. Itu pun kami mendapat tahu lanjutan tempoh pengajian tersebut melalui didalam aplikasi e-borang setelah membeli no ID. Mungkin pihak kementerian yang bertanggungjawab menerima panggilan bertalu-talu dari pelajar politeknik seluruh Malaysia. Soalnya disini, mengapa tidak diwar-warkan seawal yang mungkin mengenai ini bahawa tempoh pengajian untuk integrasi adalah 3 tahun dan kami difahamkan kami perlu menjalani semula latihan industri, sedangkan sebelum ni kami telah habiskan duit semata-mata untuk mendapat segulung sijil hanya untuk melanjutkan ke peringkat diploma, tetapi inikah sepatutnya jalan yang harus kami lalui? Tidak fikirkah anda perjalanan kami masih jauh? Umur kami bukannya tidak berganjak malah kami juga menyimpan cita-cita untuk ke peringkat yang lebih tinggi dari ijazah. Kami seperti merasakan ditindas, adakah benar?

Mengapa kami merasa sedemikian? Telah banyak kami dengar dari 'bisik-bisik' pensyarah sendiri. Mungkin pada mereka pelajar sijil seperti kami tidak 'setaraf' seperti pelajar lain yang kad matriksnya 'D' didepan. Pantang pelajar sijil buat kesilapan, nah semburan kata sinis dibelakang. Mungkin ada 'alasan' mereka tersendiri, malah meraih undian untuk wakil pelajar pun pasti undiannya kurang berbanding pelajar diploma. Sebabnya? MENTALITY atau permikiran. Jika anda disana bijaksana dan terbaik, tidakkah anda teringin untuk memberi peluang kepada kami ini yang sebenarnya banyak potensi untuk berjaya malah kalau ditanya kepada segelintir pansyarah yang berpengalaman di politeknik, mereka pasti mengiyakan. Malah, kami rasa bersemangat bila ada pensyarah memberi kata perangsang kepada kami bahawa sijil hanyalah permulaan bukanlah hanya 'cukup'cukup makan' untuk melengkapkan apa yang ada. Kami bertungku-lumus menjanjikan yang terbaik untuk diri sendiri dan masa depan. Bila dikejutkan integrasi sudah dirombak tempoh pengajiannya, hati mana yang tak luluh malah masa depan yang pada mulanya dianggap cerah kian samar. Mana nak cari duit lagi untuk tempoh tersebut dan takkan umur 24,25 baru nak kumpul pengalaman? Tetapi alhamdulilah berkat doa semua, pihak bertanggungjawab telah menukarkan tempoh pengajian dari 6 semester ke 2 semester seperti sebelumnya. Tolonglah jangan mempertikaikan perkara-perkara lain yang kononnya pembaharuan tersebut adalah satu peningkatan kualiti dan sebagainya tanpa mengira soal jangka masa panjang dan masa depan anak bangsa sendiri. Jika benar untuk kebaikan kami silalah ke depan terangkan kepada kami agar kami faham akan tujuannya dengan jelas.

Saya disini menyuarakan pendapat bukan untuk menghentam dan menguji kesabaran sesiapa tetapi untuk menjelaskan kondisi sebenar pelajar seperti kami yang dari awalnya berpendapat sijil politeknik adalah platform awal untuk kami berkerja keras untuk ke peringkat yang lebih tinggi dan bukanlah untuk dipandang enteng oleh segelintir pihak.

Mengenai soal mentality dan tindasan ini sebenarnya saya lihat dari sekolah lagi. Saya dapat melihat golongan terpelajar yang sebenarnya perlu mendidik anak bangsa sendiri yang dari pelbagai latar belakang dan potensi tersendiri tetapi sebenarnya tidak melaksanakannya dengan baik. Kami dari kelas yang pertengahan seperti aliran perdagangan, sastera, seni ini tidak diberi galakkan seperti mana yang kami perlukan. Sudahlah ibu bapa mengharap setinggi gunung, penilaian pelajaran pula dinilai sewaktu umur yang masih mentah, pergolakkan masalah remaja dan sebagainya mempengaruhi prestasi disekolah dan sudah semestinya kami pelajar sekolah memerlukan galakkan dari guru tetapi menurut pengalaman saya sendiri, cikgu yang mengajar Mathematic di kelas saya hanya masuk ke kelas, menerangkan tentang topik baru hanya dalam masa 15 minit sahaja sedangkan topik tersebut bukanlah ringan. Dan selepas itu keluar dengan memberi alasan untuk ke tandas tetapi sebenarnya 'bergebang' di bilim guru. Yang kami ini didalam kelas ternganga-nganga tak faham apa. Bila time masuk ke kelas aliran sains bukan main rancak lagi. Mengapa perlu dipilih-pilih sedangkan anda dibayar gaji untuk mengajar kesemua murid tidak kira mereka dari aliran apa pun? Mungkin pada beliau kami yang bukan kelas aliran sains ini, alih-alih habis sekolah kerja katering, pasar malam sajalah, paling kuat kerja dengan bapa sendiri je. Saya sebenarnya ingin menekankan bahawa galakkan, kata-kata semangat dari guru sendiri adalah wajar dan sangat-sangat penting buat kami, janganlah menindas kami seolah-olah kami tidak ada masa depan. Tolak tepi anggapan buruk anda semua. Ya, memang ada segelintir murid kelihatan seperti 'main-main' tetapi yang lain ni, yang masih punyai harapan untuk berjaya bagaimana? Bila saya masuk ke peringkat pengajian tinggi, saya berbangga dengan pensyarah saya sendiri kerana mentality nya berbeza benar dan tidak putus-putus memberikan kata semangat kerana orang sebegini mampu melihat anak bangsanya sendiri boleh pergi jauh. Masing-masing ada potensi tersendiri, usahlah membandingkan seseorang itu, jika tidak kita mampu kehilangan ramai pelajar yang sebenarnya mampu pergi jauh dari yang berjaya ni.

Last but not least, ubah pemikiran kita. Jika tidak, anda ditakuk yang lama. Hapuskan perbandingan yang mampu membinasakan anak bangsa sendiri. Berilah kami peluang dan harapan serta kata-kata semangat agar pelaburan ibu bapa kami tidak sia-sia untuk melihat kami berjaya. Mohon maaf jika ada terkasar, terlanjur bahasa, hanya ingin mengutarakan sahaja kata hati dari kami semua. Sekian salam.

Saturday, March 5, 2011

Redha jela.

Semalam aku telah menerima message dari Zarrol ex-coursemate. Dia kata dia tak jadi sambung integrasi sebabnya kementerian pengajian tinggi dah rombak balik tempoh pengajian dari setahun ke TIGA TAHUN. Ini kerana salah seorang rakan kami, adiknya apply next intake for integrasi. Bila tengok tempoh pengajiannya NAHH 3 tahun. Nganga lah siapa yang sepatutnya masuk integrasi next semester ni. So, itulah gunanya laman sosial, aku contact kawan-kawan. Diorang pun tak apply lagi, terkejut gila lah semua bila dapat tahu. Bila check betul-betul kat website politeknik, memang betul la. Tapi takut akan kesilapan teknikal, kena call bahagian sana. Kalau ikutkan hati yang luluh ni rasa nak terduduk pun ada. Agak-agaklah kan? Rasa punah sudah masa depan. Mana nak kejar integrasi, degree lagi. Kalau ambil balik diploma kat Universiti tak ke buang masa even 3 tahun. Umur sekarang bukannya 18, 19 tahun. Kucar-kacir habis susunan step yang harus diikut. Aku menung je hampir saban hari. Sabar jela kan... Yang aku tahu, Tuhan ada rencananya sendiri. Mungkin perkara sedemikian benar, aku terpaksa take further action. Paling benci next intake bulan september. Idak ke buang masa lagi? Depa ingat kita ni umur tak ganjak2 ke. Senanglah diorang yang lain mana yang dah lepas. Nak kerja pun, semuanya sial belaka, kerja promoter pun diorang berkira, ambil geng2 dorang juga, yang aku ni nak melangut apa kat rumah? Dahla aku depress kat rumah ni, kerja apa pun tak dapat, hattuih betul. Pergi mampos lah semua tempat aku apply tu. So, tak mengapalah. Apa-apa jelah. Beta sudah penat, nak jogging pulak lepas ni untuk release tension. Take care. xoxo

Friday, March 4, 2011

Hati awak

Mungkin lirik ni menjelaskan perasaan anda.

kali pertama terpandang wajah
Terpegun aku dan terpesona
Dengan senyuman dan lirikanmu
Membuat aku telah jatuh cinta

mungkinkah dikau
Gadis yang kucari dalam jagaku
Selalu terbayang, termimpi-mimpi
Hingga terbawa di dalam lenaku

Andainya dirimu sudi menerimaku
Kan kumahkotakanmu ratu di hatiku

Biarpun berjuta rintangan yang melanda
Rela kukorbankannya untuk memilikimu

setinggi gunung harapan
Bukalah pintu hatimu untuk cinta ini
Biar berkurun lama dikau kunantikan
Semoga impian ini kan menjadi nyata
Bersamamu Azalea



Sunday, February 27, 2011

Sigh. Perempuan...

Kalau boleh aku nak rasa tenang sekejap, Without anyone else. Banyak sangat cerita yang hinggap kat telinga ni lately. Semuanya sebab jenis manusia bernama PEREMPUAN. Perempuan memang boleh jadi racun and at the same time boleh jadi madu. Macam aku, tak payahlah ceritalah, ada lah minah ni tak habis-habis ingat kita ni nak kat boyfriend dia, dia tak sedar ke kita ni ingin pun tidak. Maybe dia rasa kondisi dia tergugatlah akibat rasa cemburu membuak-buak and EGO dia yang tak habis-habis control cool. Well, kalau ex-boyfriend I tu sehensem Edward Cullen, I boleh consider lagi. Yang aku pelik dia boleh 'kumbah' segala laman sosial aku, tu yang aku tak berapa faham. Dah tu sampailah sekarang... Well, for that guy, you must be proud lah with your girlfriend sebab she's love you like CRAZY. haha I don't mind lah, for me let gone be bygone. That's it. You nak ludah jilat banyak kali pun I don't mind and MYOB. You know what the meaning of this? Ni bukan sistem account tu, its MIND YOUR OWN BUSINESS. Tak kisahlah kan, whatever it is I nak minta maaf lah sebab mungkin ada benda yang you tak senang tapi kenalah faham, I melenting sebab orang tiba-tiba said 'jangan ganggu kitaorang', ofcourse I melenting,I tak kacau babe. Swear to God. And remember, I tak akan sesekali kacau BF ler. Thats my principe.

And cerita mengenai yang lain2 berkaitan perempuan. Aku tak berapa nak faham kenapa ada juga perempuan nak kat laki orang. Dah terang-terang orang tu dah jadi laki orang tu takyah lah sampai menjadikan facebook, twitter and laman sosial lain sebagai platform untuk menggatal. Kesian sangat aku tengok perempuan makan hati dengan husband diorang. Aku rasa 'makan hati' lagi sakit dari toreh hati dengan pisau. Kes2 macam ni membantut aku untuk kahwin pada suatu hari nanti. Aku takut dengan perkataan MAKAN HATI. Once, husband aku buat hal memang aku takkan susah nak lupa and TERIMA dia balik. So, aku harap benda-benda ni dijauhkanlah ya Allah... Patutlah ramai yang tak kahwin, walaupun ia satu tuntutan and fitrah tapi dari makan hati, baiklah single sahaja, mungkin lebih rasa tenang.

And pesanan aku kepada perempuan kat sana termasuk aku, minta jauhlah laki orang. Fikirkanlah perasaan wife dia lagi2 kita sama2 perempuan, kan? Tolonglah kepada lelaki walaupun anda diberi chance untuk pasang 4 tapi anda perlu fikir bahawa jika perkara itu membawa kepada keburukan, tak usahlah. Kalau bini anda dah tak lawa, suruhlah dia pakai cantik2. Bukan susah pun, banyak dah sekarang alternatif un
tuk jadi superb hehe. So, pesanan kepada aku juga, dah kah
win nanti penampilan kita is NO.1.

(picture ni di published sebab rindu kat adik, haziq. Bulu mata dia kalah Rozita Che Wan)

Wednesday, February 23, 2011

French Twist hair

Sungguh2 aku belajar kat tutorial in Youtube. Ni lah hasilnya hehe kena banyak kali buat baru ok lagipun rambut aku nipis and licin. Susah nak buat kena, kena ada orang buatkan baru kemas. Style ni banyak digunakan oleh stewardess and aku interested nak buat sebab aku rimas so, dengan cara ni maybe boleh bagi kemas sikit. Okay ke? tak nampak sangat kan? Anyway, kalau nak try bolehlah search in youtube.

Tuesday, February 22, 2011

Mata terkena clorox

Ceritanya bermula semalam, bila aku sedang asyik mem 'dye' rambut azirah and akhirnya aku terlupa untuk memakai sarung tangan, aku pun bingung habislah tangan aku penuh colour merah akibat inai tu pekat. Hahaha. Aku tenyeh sabun, aku ambil face wash semua aku tenyeh aduhai macam mana ni last2 aku try nak tuang sikit clorox (bijak kan?) sikit je sebab nak campur sabun supaya hilang sikit ketara warna dye ni, tiba2 penutup clorox terlepas dari tangan aku, bila aku nak tunduk...nahh mereciklah air clorox tu ke dalam mata aku. Aku pun cepat2 basuh mata aku pedih gilaaaa. Aku rasa lama juga aku basuh hampir 10 minit risau ia akan melarat. Merah mata aku. Gundah gelana betol waktu tu. Aku suruh mama belikan eyemo. Akhirnya mata aku merah sampai lah ke hari ni, tu pun dah kurang, pedih je. Pagi tadi bangun mata aku terlekat sisa air mata kering, kesian mata aku. Next time, clorox letak jauh2 jangan gatal buat perkara ni unless terdesak macam tadi tu. haha. Tapak tangan aku penuh berwarna merah wehh mana aku tak panic, kuku pun automatically merah. haha dah macam nak kahwin.

Oh ya, lupa nak bagitahu. Mood aku dah okay. Rindu Ipoh sudah terubat sekarang asyik nak teperap kat rumah je. Mengada dah start dah. Kena cari kerja cepat ni sebab aku malas nak balik Tanjung Tualang next holiday in March. Arghh. Nightmare again. Peliklah lately aku rasa macam baik2 je. hehe tak adalah moody je then perasaan dibelenggu dah tak ada. Strange... but praise be to God. HEHEHE. Okaylah, thanks for reading. Take care everyone.

Friday, February 18, 2011

Ohh Ipoh here I come!

Last tuesday, aku telah berjaya pulang ke Ipoh yuhuu. Hehe berkat doa yang tulus dan direstui Tuhan maka, hajatku untuk pulang sebentar ke Ipoh pun menjadi kenyataan. Tersengih je sepanjang hari, time tu. Sedih semua hilang. Tujuan hanya satu, nak balik TC jumpa ex-coursemates semua. Bukan ex-boyfriend okay. Aku jumpa liyana, anis, hazirah, peanut, sara, nad, meerna, shida dan ramai lagi. Dorang pun sangat kangen akan ku hehe. Semua kata aku makin kurus, aset hilang sudah? Haa? alamak. Kena makan banyakle jawabnya ni, hancurkan diet gila ni sebentar and operasi makan without diet starting now. Hehe mengenai brader CC tu ternyata dia memang admire sangat dengan aku, sampai ajak dinner, breakfast, haktuih lah. Aku taknak. Cerita tak pernah tak UP, semua nak yang terbaik. Girlfriend ni lah ex tu lah ex ni lah. Haiyoo, I'm not interested lah bro... Sedih betol kadang2 tengok mamat kategori ni, well...semua orang ade pe'el masing2. We should accept sebab kita pun belum tentu perfect, as long as tak ganggu hidup aku, tak kisahlah nak buat apa pun. Cerita pasal Sara, dia ada cerita bilik aku tu macam seram sikit hehe aku pun tak nafikan memang iya lagi2 kat area toilet tu memang semacam sikit tapi aku takdelah pernah jumpa, cuma kita kena ignored jelah. Tapi bilik tu walaupun seram aku tetap sayang sebab kat situlah tempat aku bergelumang. Rindu sangat. I miss you....already.

So, lepas ni apa agenda I? Searching kerja lah. Aku baru lepas outing dengan Wani tadi, dia belikan mp3 untuk boyfriendnya. I ada sesiapa nak bagi MP3 ke iPad ke paling kokak pun dress Zara ke. Teringin nak dapat present dari awak, sayang. Tapi tak mengapa. Tak mengharap pun. blablabla. Okaylah, nak dinner. Awak semua dah dinner? jomlah makan sama kat Ani sup Utara kat sri gombak ni. Have a nice day, jangan noty2. Bye, assalamualaikum. (;

Saturday, February 12, 2011

nak balik ipoh. Please...

Ternyata kerinduan yang tertanggung ni akhirnya memakan diri. Betullah apa yang diceritakan didalam drama yang bila seseorang itu sangat merindui seseorang yang lain, dia mampu menjadi gila dan kemurungan jika tidak diberi perhatian sewajarnya. Aku sangat rindukan my old life. Tapi tidaklah sampai decide untuk kembali menjalani kehidupan disana. Aku okay2 saje kat sini. Tapi tolonglah ya Allah... Kalau aku dapat sambung belajar September ni tolonglah permudahkan aku kembalik kesana. Jauh dari sudut hati aku, aku sangat selesa kat sana and aku nak teruskan apa yang perlu dihabiskan kat sana. Aku ada juga terfikir nak kerja kat sana tapi instinct aku kuat mengatakan tidak perlulah kesana sebab aku perlu balik ke tempat asal. Kalau kat sana pun ada siapalah sangat, kan? Kat sini, susah2 pun family ada. Takpelah, maybe dalam seminggu dua ni aku nak balik sana nak menenangkan hati yang rindu sangat nak jumpa kawan2. OMG... Missing you...

Friday, February 11, 2011

to Arwah Fiza.

Assalamualaikum. Best ke hari ni?hehe biasa saja. Boring tu memang sentiasa ada. Aku ni dah macam housewife dah cuma tak ada laki dengan anak je tapi kerja aku, sidai kain dengan cuci pinggan je.hehe yang lain maid aku punya kerja. Mana tak bosan. Aduhai. Tengah menung-menung mengenang kebosanan semakin menguasai diri, fikiran aku merewang memikirkan Fiza. Sebab aku terfikir dulu-dulu kawan2 aku semua pakat kerja kat Sogo ni termasuklah si Fiza ni. Fiza ni siapa yer? Jarang and tak pernah aku mention pun sebab dia dah lama pun tak ada kat dunia ni. Tengah aman disana. Bestla kau Fiza...aku ni tak tahulah nasib kat dunia ni ntah legam ke apa kat sana. Hehe aku tahu kau mesti happy kat sana. Tunggulah turn kitorang ni pulak, ntah esok lusa ke 20 tahun lagi ke apa, insyaAllah kita semua akan pergi.

Fiza pergi sebab cancer tulang. Aku dapat tahu dia meninggal time pukul 3-4am, aku benci kalau dapat message yang mengejutkan tengah waktu-waktu macam ni, boleh mati aku sebab dia dahlah tengah tidur, terkejut dengan news tu dahlah satu hal, dengan jantung ni berdegup laju gila babi jangan cakaplah satu hal nak bagi tenang, kalau pukul 9, 10pagi boleh consider lagilah boleh menenangkan hati juga time tu. Esoknya aku ada class, tu pun Aina text aku. Aku memang tak tahu nak cakap apa time tu. Sedih, bingung, mamai... Aku terpaksa switch off otak aku sebab esoknya aku ada class, mahu aku tak tidur insomnia ke apa kalau aku layan perasaan yang campur-campur time tu. At last, aku dapat juga tidur tu pun bangun je aku bingung2 macam tu, sedih tu jangan cakaplah sebab Fiza ni lah yang ajar aku naik bus rapid KL, Metro semua2 ni. Kalau tak, haram aku nak tahu. Sesat kat Chow Kit pun belum tentu dapat balik, yelah time tu aku sekolah lagi, mana lah ada chance nak explore semua lagi2 aku ni teperap je kat rumah, kalau nak keluar pun dengan family. Then, dia lah yang rajin ajar aku math sebab dia memang excellent in calculation. Dia dengan Zarith lah yang ajak aku pergi sama2 tuition Kasturi kat Central Market dulu. Well, pemergian kau sangat mengajar aku tentang kehidupan. Yang manusia takkan kekal berada disini dan perlu bersiap sedia dengan dunia selepas ni pula.

Aku tahu kau pun tak lupakan aku sebab kau selalu muncul dalam mimpi aku. Orang kata, kalau orang yang dah tak ada datang dalam mimpi and tak cakap apa2, maybe tu rohnya. And aku tak kisahlah itu roh kau ke mainan tidur, atleast aku rasa kau tetap ada dengan aku even dalam hati. And aku tak pernah anggap kau tak ada. Kau tetap ada dan sekarang aku dah faham apa maksud 'sentiasa berada disisi iaitu didalam hati'. Walaupun kita berada didunia yang berbeza tetapi kita pernah membesar bersama-sama didalam dunia yang sementara ni dan sempat merasai dunia remaja, zaman sekolah. Aku sentiasa doakan kau dan harap kita dapat berjumpa lagi dikemudian hari, insyaAllah. Moga kita dapat melalui kehidupan di alam syurga pula lepas ni. Salam buat anda Fiza yang diingati. Yang jauh dimata tapi sangat dekat dihati. Berbahagialah anda disana...

Thursday, February 10, 2011

Something Wrong With Me.

Assalamualaikum kepada semua. hehe Title pada hari ni pasti membingungkan sikit kepada anda dan termasuklah aku ni yang rasa ada benda yang tidak kena sikit pada aku. Apa dia ye? Last week, aku datang bulan, aku quite weak jugalah. Selalu taklah sepenat ni tapi aku rasa ni mungkin simptom PMS lah kot then aku try sabar. Last week juga, aku pergi vacation kat Melaka. Aku berjalan kat dalam Mall haritu aku rasa macam moody sikit lepas tu, aku rasa macam dibelenggu sesuatu and imagination aku macam beyond dari normal punya pemikiran . Contoh, aku tengok seseorang tu, aku perhatikan dia dan aku fikirkan segala tentang dia yang orang tak fikir. Mesti anda tak faham kan? Aku pun tak tahu lah nak terang macam mana. Lagi 1 benda yang aku kena ialah kelmarin aku mengalami 'sesuatu'. Waktu tu dalam pukul 9 macam tu, aku rasa seakan2 rimas dan tak kena, umpama 'anda didalam ruangan sempit dan ingin lepaskan diri'. Aku rasa nak keluar sangat time tu, aku keluar rumah, bukak gate, aku rasa nak mintak tolong orang, tolong saya rasa tak selesa macam saya kena tekup. Macam mana ni, saya gila ke? kenapa ni. Aku dah berpeluh-peluh, aku pergi dapur, aku on TV then terus tengok TV agar aku tak melayan 'perasaan' pelik ni. Aku nak bagitahu kat parents aku pasal ni, tapi rasa macam tak logik plak kan, kenapa aku rasa macam ni, relevan yang obvious maybe aku depressed, duduk rumah je then aku terlampau berfikir. Mengenai tu mengenai ini dan aku teramat-amat rindukan Ipoh...

'Perasaan dibelenggu' ni ia just come and leave tau, tiba-tiba aku rasa terbayang aku duduk kat tempat sekarang, aku tak boleh keluar. Aghhhh apa aku rasa ni? Aku sangat jiwa kacau sangat sekarang, kemungkinan aku kena pergi berubat untuk hilangkan 'benda' ni. Must be something wrong somewhere.

Tuesday, February 8, 2011

IDIOTIC. PSYCHOTIC.

Aku menahan sabar yang sangat tinggi malah berazam untuk tidak sesekali melemparkan kata kesat atau berbaur sindiran kepada sesiapa sahaja. Dan bagi menjawab kenyataan balas si perempuan berwajah k.o.p.a.b tu, jika anda boleh STALKER saya, maka saya juga boleh mencari awak juga dan melihat siapa agaknya perempuan yang menggelupur call and text saya agar jangan ganggu BOYFRIEND hingus hijau milonya itu. Dan untuk pengetahuan awak, saya cari awak thru your lovely boyfriend's FB. Saya pun tak reti nak 'find' awak sebab awak bukan somebody pun. Kalau boleh, nak click awak pun saya tak ingin, tahu? Sudahlah, saya taknak masuk campur urusan awak berdua malah saya doa lagi awak bahagia hendaknya. Kata saya Wanita Tua Tak Sedar diri? haha. What so ever... Saya wanita tua ke apa pun statement awak, saya tidaklah se desperate nakkan EX-BOYFRIEND saya sendiri. Katalah apa sahaja wanita bermuka k.o.p.a.b, saya tetap tidak pernah sesekali menganggu boyfriend awak malah kalau saya nak buka cerita mengenainya apa yang dia buat sebelum awak menyiasat saya ni, takut anda berdua gaduh pulak. Tak apalah, let gone be bygone. tata~

Monday, February 7, 2011

Yay dah sihat!

Praise to God, demam dah HILANG. Mama dengan Azirah still belum okay. Aku cepat baik sebab aku makan antibiotik lama time aku denggi haritu. Ni pun terasa saki baki demam lagi tapi biarlah esok sihat lah ni. Semalam aku tidur satu hari. Penangan ubat itchy and flu. Haih, penat rasanya tidur macam tu. Finally, aku pun dah sehat. Hari ni, tak buat apa je, watching Hantu Kak Limah Balik Rumah at Astro first saja. Boringlah, dia tayang 48h nonstop. Lama2 aku dah naik tepu, dialogue pun aku dah boleh hafal. hahaha. Lemas aku bila tengah demam. Esok aku akan survey kerja. Giat mencari! hehe boringnyaaaa! I miss you like crazy sayang.*

Saturday, February 5, 2011

Lawan virus FLU

Aduhai lemah rasanya tapi aku tepis-tepis je dari melayan flu and tekak ni yang semakin mengada-ngada nakkan perhatian sewajarnya, aku dah kehabisan ubat... Ubat lama yang sebeban aku bawa balik dari Ipoh tu tak tahu mana pergi. Last2 aku makan ubat yang beli kat Guardian je haritu, nak makan Panadol usah haraplah aku nak telan, aku tak percaya lah si Panadol ni. Body temperature still okay cuma virus flu ni semakin menular dan kalau aku minum ice confirm kena attack demam punya. Aku benci demam! Hiyaaaahhh! LAWAN! LAWAN! Dush dush dush. Azalea KUAT. hehe appetite aku still okay juga. Bolehlah layan Nasi Goreng Cendawan sepinggan tadi, ingat nak makan half je tapi tersedap pulak habis 1 pinggan aku bedal. Ni aku teringin ice cream pulak. (Ewahh kau Azalea. Mengada kau mintak bukan2 time ni yer). Flu ni terjangkit dari Azri pada awalnya then berjangkit pada Azirah lepas tu nah! aku pula kena. Marveless. Doakan aku kembali sihat dan cergas, dapat job baru and aku juga mendoakan anda juga yang membaca. Have a nice day, dear.

Friday, February 4, 2011

Forgive you

Hari ni, aku baru pulang dari Melaka yang indah. Bukan jumpa boyfriend ye, saje berjalan hehe makan ikan bakar. Lepas tu jalan-jalan kat town dia, pergi Muzium, naik beca hehe 1st time tau dalam hidup naik beca, lepas hajat aku nak pergi muzium hehe even bosan sikit sebab aku macam moody je lately tapi best juga lah. Asik moody je, hehe kalau suruh senyum memang kelat je. (actually i missing you syg). Sakit tau dah jauh sekarang... ya Allah..kuatkanlah jodoh kami. Dugaan,dugaan... Sabar jelah. Ohh yer, berbalik pada cerita vacation raya cina ni. Aku macam dibelenggu something. Something disturbing in my head. Menung sana sini, lepas tu tengok semua orang macam tak selesa je. Aku jadi macam sesat dalam dunia asing, rasa nak jerit NAK BALIK RUMAH! Agaknya aku rasa kurang selesa and bukan masanya untuk bersuka ria pergi bersantai sana sini hehe. Time to stay at home.

Hari ni aku telah post kan sesuatu dilaman sosial aku, "orang kata kalau nak hati tenang dan mati pun tenang, maafkanlah orang. Jadi, saya maafkanlah orang tu dan saya pun nak mintak maaf sebab saya dah remove anda.hehe saya add lah balik, boleh?hehe". Aku pun nak minta maaf lah kepada semua orang tak kiralah apa jua apa yang aku buat, aku mohon maaf atas segalanya. Aku juga memaafkan semua orang yang tidak ada kena mengena pun aku rasa aku ingin jadikan kehidupan lebih tenang dan diberkati. Mungkin kelantangan mulut ni disebabkan PMS atau aku sedang dalam masalah, harap jangan simpan dendam kesumat anda. Aku juga mendoakan semua orang mendapat ketenangan yang anda inginkan.

Usah kerutkan kening anda. Nak mintak maaf pun tak boleh ke? Aku taknak simpan2. Sebab aku ni kuat nyimpan, so aku nak terapkan words ni, Forgive all people and refresh my mind. Especially bila aku dituduh atau dipaksa plus, aku tengah nak PMS ni memang aku hangin sikit lah. Mintak maaflah sebab aku ni memang asalnya memang lantang sikit (sikit ke?hahaha). Kalau aku nak sound,memang tepek je tapi disebabkan kematangan usia aku control lah sikit jadi bila datangnya mood tak baik memang aku sembur kaw2 je. So, aku nak mintak maaf sebab aku tak bermaksud pun kadang2 aku paham tapi aku tengah angin kan? Mana pikir sangat.

Lupakan yang lama, fikirkan yang baru. Kepada semua kawan-kawan aku, lepas ni nak kawen jangan hide2 lah babes. Aku terasa dow. Haha. Anyway, kepada yang dah kahwin Semoga Bahagia hingga akhir hayat. Doakan kitorang ni tak jadi andartu. kahkahkah. Kahwin muda memang aku nak tapi takpe lah, aku bagi laluan yang berkemampuanlah dulu. I 've alot of things to think about. To my sweetheart, cepatlah masuk minang I jangan umur I dah masuk 30 baru nak kahwin. Tak nak lah. Nanti anak aku darjah 1 aku dah nak pencen. Tak mahuuuu!


Wednesday, February 2, 2011

Tart Chocolate at Times Square


Tadi lepas je lunch kat Food Court LowYat, Nasi Goreng Pattaya, dah lama sangat aku tak makan benda Allah ni ha. Bila aku makan je tadi memang tepat sangkaan aku rasanya,average. Kalau aku tahu, aku order yang rare2 sikit baru best hehe. Lepas tu, aku keluar...Ohh ye lupa nak bagitahu sebenarnya aku ada job interview kat Wisma MPL kat Raja Chulan. Urban juga tempat dia hehe tapi ada 2nd interview kat Sheraton ape ntah, dia suruh aku jangan pakai baju kurung selalu, pakai skirt, yang formal sikit then make up mesti mantopp even kerja clerk je hehe. Aku pun senyum je time interview tadi. Alahai akak India...saya macam malas je nak pergi jauh-jauh ni sampai kesana plus, aku bukan lama pun nak kerja, bulan 9 dapat offer memang aku chiow ler. Takpela, let me think it first. Aku weak gila hari ni hehe kesian yang bercakap dengan aku tadi semua buat muka kelat sebab reaction aku setiap kali disapa or time bersembang memang aku mengelamun je, bukan taknak layan tapi memang tak terlarat, kepala rasa berat je, badan jangan cakaplah wak. Aduhai. Gagahkan jugaklah tadi.

Oh ye sambung balik mengenai TART CHOCOLATE tadi, aku singgah Times Square jap, tiba-tiba aku tertarik pada sesuatu yang dah lama aku teringin tapi disebabkan diet bongok ni terpaksa menahan nafsu, aku tengah stress PMS ni aku pun belilah SATU. Satu je wak, nanti berlemak perut I. Aku pun try 1 bite, gilaaaaaaaaaa terbaikkk! Chocolate kat dalam tart tu melt terus dah macam minum chocolate likat kat sungai dalam cerita Charlie and The Chocolate Factory tu, ingat? haaa macam tu lah. Aku ni dahlah chocolateholic even aku ada migrain hehe bedal sajelah, nak tunggu hilang benda tu memang sampai mati aku tak merasa. Hahaha! Marvelesss! Aku sampai pejam-pejam mata betapa nikmatnya. Hehe. Aduhai...nak merasa lagi tunggu lagi 3 bulanlah jawabnya. Kalau tak aku addicted maka lemak pun naiklah diperut, dipipi lepas tu dengarlah suara-suara sumbang 'Azaaa! dah tembam'. Memang aku cepuklah perut ni kalau badan aku naik. Makan je tahu sape suruh, kan? (salahkan perut pula aku ni haha)
Nak try ke? pergilah. John ape nta nama stall tu.

Monday, January 31, 2011

Ohh PMS...I feel weak.

Hari ni hari Wilayah, 1 February 2011. Selamat Hari Wilayah kepada warga Labuan, KL, Putrajaya. Hari ni, aku dalam mood yang weak, tak ada mood sikit, rasa letih, lenguh tapi syukur sangat marah-marah tak ada rasa sangat hari ni. hehe. Sebelum tu, aku mohon maaf jika aku ada terkasar bahasa atau terlepas kata atau apa sahaja terlepas dari mulut ni mohon ampun ya terutama bila aku sedang PMS ni. Kalau aku tengah datang bulan memang bukan diri aku dah. Aku transforming jadi orang yang ganas berkata-kata, segala pendapat orang aku rasa bercanggah, memang mencari nahas lah kalau cari gaduh time ni. Harap menjauhkan diri anda buat sementara waktu ni jika aku kelihatan seperti demikian tapi sekarang aku okay je, hehe (mood: penat sikitlah wak..jgn risau)
Tapi mood KACAU BOYFRIEND orang takkan ada. Kwang3 ;P HEHE. Takpe, kita paham awak rasa tak bestkan? Kita pun taknak kacaulah wak...Tak mahuu. Kite doakan awak semuanya bahagia hingga ke akhir hayat. Kepada yang lain ni janganlah mencabar kesabaran aku pada waktu yang salah terutamanya saat sekarang ni yang tengah menahan senggugut ni. Janganlah paksa-paksa aku buat satu benda yang terang-terangan aku taknak buat. ( aku nak bertungku lepas ni, nak hilang senggugut, arghh tak tertahan)



Sunday, January 30, 2011

Single or Taken? Or flirt?

Aku dah agak lama tak merasai kehidupan sebagai single and available. Wahh haha. Aku dah lama tak pernah rasa jatuh cinta dengan someone. Yang aku tahu perasaan time tu mesti awesome gila! hehe ni bukan bermakna aku nak menjadi single, Ohh no no. Aku tak mahu sakit hati bila break up. Nauzubilah. Tapi aku teringat kata-kata ex-housemate aku, sara. Dia ni single so, aku banyak dengar dia kata hidup single ni bebas. Bebas keluar sana sini, hati kosong, tidak terbeban rasa risau, nangis bila rasa dituduh curang dan akibat jealous sangat, berendamlah air mata. Batin terseksa bila mengalami saat berjauhan. Arghh! ( Mood: ape ni...rimasnya ada perasaan)

Jadi single memanglah best tapi seronokkah anda melihat orang lain pimpin tangan, dinner sama-sama and ada tempat meluah rasa gundah? Mesti kata hati bisik, boringnya aku...Hmm. Kata-kata 'being single is OK' mungkin kata semangat untuk mereka yang tidak mempunyai kekasih hati, perhaps. (:

Menjadi gf/bf orang ni, err... best ke? haha sepanjang aku memegang kata ' I already taken', aku merasai pelbagai perasaan. Perasaan diabaikan, disayangi, ambil berat, kena marah, marah kat partner hehe, jealous, rindu, sayang sangat-sangat, terseksa, suspicious, heartbeat tiba-tiba laju, non stop texting, call, check handphone partner ada message perempuan lain tak, pakai cantik2 untuk si dia alahai. Betul lah kata orang, bodoh kerana cinta itu NORMAL. Bila dah break ayat n mest keluar punya ' Bodohnya aku selama ni...kenapalah aku boleh sayang dia, dahla hodoh duit tak ada, tak sedar diri blablabla'. Haha. Jodoh memang takkan selamanya kekal. Akhirnya nanti, mati juga pisahkan jua.

Tapi bila dah ada partner jagalah dia sebaiknya, janganlah abaikan dia. Ada masalah, share lah. Jangan kuat simpan dan membelakanginya jika tidak anda akan diselingkuh hehe. Janganlah curang yer, tak mau tak mau tak mau. Ada yang tanya aku, kenapa perlu curang? Jawapan aku, sebab tak diberikan apa yang harapkan, cukuplah dengan perhatian bukan RM. Bukan perhatian 24/7 tapi keprihatinan anda terhadap partner anda. Janganlah sampai wujud orang ketiga. Aku bukanlah mudah mampu membuka hati menerima someone tapi bila sampai satu tahap mungkin Tuhan membuka ruang dalam hati untuk aku menilai mana kaca and permata.


GELI!! yeks.

Awak, awak kata saya takut angkat call awak? Awak, saya tak pernah takut pun? Saya angkat, kan? tapi awak menganggu tidur saya, wahai perempuan sedang control gabra. Awak menang? Hameklah wanie, ambillah. Saya tak main game pun. Saya cuma rasa nak jerit 'Eee apa ni apa nii...kena tuduh?', macam tu lah. Saya tak menganggu awak, jadi tak payahlah nak kepoh sangat, okay? take care, darling. Jagalah boyfriend awak sebaiknya, saya taknak, tak mahu pun, tak hingin!

Friday, January 28, 2011

hello stalker, how are you?


Nampak sangat anda stalker. Please lah, I tak ada pun nak kacau hidup you apatah lagi menganggu hubungan you dengan boyfriend kesayangan you. Jangan nak kepoh sangatlah. My blog my own business and jangan sibuk sangat hal orang, jaga boyfriend you and please keep my words. BOYFRIEND AWAK TAK SEHEBAT MANA, JADI SAYA TAK TERLIUR MALAH SAYA RASA GETIK BILA GIRLFRIEND NYA TIBA-TIBA BACA BLOG SAYA DAN TERUS TEXT SAYA? Hello? You tak rasa malu ke baca blog orang then main serang je plus I ni EX GF Boyfriend you, and ofcourse you feel insecure, I know. Sedar tak kelakuan anda seperti perempuan sedang ketakutan boyfriend nya dikacau oleh saya? Listen here, I already have a boyfriend so please, jangan perasan. I love him and I didn't disturb your life and I hope you will do the same and one more thing, please grow up. Anyway, thank you for reading. (;

p/s: this mirror is for you, darl. (: and for your boyfriend too. xoxo

Thursday, January 27, 2011

Please grow up girl!

Apa perasaan anda bila ada perempuan tiba-tiba sound anda 'please don't disturb us'? Agak memeranjatkan aku dan aku sangat tak puas hati apa pasal betina gelabah ni tiba-tiba nak sound orang? Who this girl? Huhh? For your information, I am not interested with anybody including lesbian or bisexual and especially your boyfriend, darling. Seriously, I have no intention to tackle your boyfriend plus your lovely boyfriend are not somebody so why I want him? I already have a boyfriend, much better than him so please cermin muka and please stop talking nonsense. I tak mahu hina tapi jangan tuduh melulu dan you are so funny, girl. Baru habis UPSR ke? If your boyfriend have a Bentley, you need to worry, I still can understand but frankly speaking I am not like you, sudah ludah jilat balik. And I think you are quite angry when I am said that last night because you terasa ke? haha. Stop jealous with me, barbie*

Monday, January 24, 2011

Jika anda nak bersembang dengan saya

Sempat lagi online Beautifulnara by the time nak tunggu flight.

Jika anda rasa aku sombong dan apa sahaja, buang saja tanggapan buruk anda tu sebab tak kenal maka tak cinta, jadi tegurlah aku dulu sebab aku tak reti nak tegur dan aku taklah ramah tambah-tambah anda stranger. Bila dah kenal baru lah tahu aku macam mana. Hehe mengada ke? Taklah aku dah berusaha nak ramah-ramah hilangkan rasa malu tapi tak bolehlah cuma bila dah selesa barulah macam2 cerita keluar. Topik yang paling aku berinformasi ialah gossip2 artis lah youuu. hehe tiap2 hari aku online gossip beautifulnara.com, ohbulan.com hehe and baca paper and segalanya yang menarik tapi kalau bab artis esp malaysian punya aku boleh dapat marks 100%. Jadi, kalau nak start topik ke apa start lah dengan cerita-cerita ni. Tapi bab mengumpat, setakat dengar bolehlah wak...kalau nak join sorry lah hee tak berani nanti jadi gaduh pulak hehe kalau nak cerita mengenai politik ke apa boleh saje jelah. No problems tapi not about BOYFRIEND AND GIRLFRIEND ANDA and paling aku tak suka asyik2 dengar keluhan orang bila bercerita penderitaannya menjadi single. Hello, anda nak ngeluh2 pergi creat blog lah. Taknak dengar pun, bosan. Sekali sekala bolehlah tapi janganlah setiap kali start conversation mesti nak cerita benda tu. Sekian have a nice day